(+31) 641753895 info@kik4coaching.nl

Faalangst

Wat is faalangst?

Bij faalangst is het kind of de jongere letterlijk bang om te falen. Het is een vorm van angst, die jongeren kunnen ervaren als ze moeten presteren. Faalangst kan op verschillende gebieden voorkomen. Op school kan het zich bijvoorbeeld voordoen bij een toets, presentatie of als er klassikaal een vraag wordt gesteld. Jongeren kunnen het ook thuis ervaren als ze het gevoel hebben verantwoordelijk te zijn voor bepaalde dingen binnen het gezin. Maar ook tijdens sport kunnen ze last hebben van faalangst. Faalangst is een situatie gebonden angst. Dat wil zeggen dat de angst zich alleen voordoet in bepaalde situaties. Soms heeft een jongere erg veel last van de angsten, terwijl het op andere momenten goed functioneert. Faalangst is een angst die altijd gekoppeld is aan een taak.

Hoe herken ik faalangst bij mijn kind?

De spanning kan zich op verschillende manieren uiten. Iedereen is anders en er zijn dan ook veel verschillende soorten signalen voor faalangst. Vaak komen lichamelijke signalen voor, zoals zweethanden, een rood hoofd krijgen, vlekken in de nek, veel naar de wc moeten, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn, misselijk zijn.

Naast deze lichamelijke reacties zijn er ook gedragskenmerken. Sommige jongeren worden druk, gaan chaotisch te werk, gaan lachen, overdreven doen, de clown uithangen. Terwijl anderen juist verlegen worden, blokkeren, niets durven te vragen, concentratieproblemen krijgen of een black-out.

Vaak willen deze jongeren de vervelende situatie uit de weg gaan. Ze willen niet meer naar school, of willen van een club af. Door moeilijke situaties uit de weg te gaan, wil een jongere de gevoelens van angst vermijden.

Bij faalangst hebben jongeren veel negatieve gedachten over zichzelf. Ze hebben vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

Als iets niet lukt, heb je niet gefaald maar geleerd!

Waaruit bestaat de hulp?

Gedurende 8  coachsessies van ongeveer een uur gaan we aan het werk om de faalangst te verminderen. Tijdens de coachsessies leren zij om te gaan met spanningen en werken we aan:

  • het vergroten van het zelfvertrouwen
  • leren ontspannen
  • anders leren denken

Door middel van gesprek, spel en opdrachten oefenen we nieuwe vaardigheden. Zo krijgt de jongere inzicht in zijn of haar gedachten en gedrag en leren ze op een andere manier te reageren in spannende situaties.

Leg de lat op je eigen hoogte!